Què és un grup exportador o consorci exportador?

Diverses empreses exportadores i amb producte complementari s’uneixen per obrir un nou mercat internacional compartint així experiència, esforç i cost, reforçant alhora la seva oferta de productes.

 

Quins factors són determinants per decidir si la nostra exportació ha de ser en solitari o formant part d’un grup exportador?

Alguns dels factors que hem d’estudiar i que ens ajudaran a prendre la nostra decisió són: la nostra experiència exportadora prèvia, l’existència de productes complementaris als nostres, dificultat del mercat de destinació, si comptem amb una gamma de productes extensa o reduïda, capacitat d’inversió, capacitat d’atendre comandes especials, implicació de la direcció de l’empresa en el projecte exportador, mesura de l’empresa, coneixement del màrqueting internacional, possibilitat d’establir sinèrgies i col·laboracions amb altres empreses, etc.

 

Quines característiques té?

Els grups exportadors són cooperacions voluntàries entre empreses, que compten amb productes complementaris amb els quals poder reforçar la seva oferta global i que han definit uns objectius comuns. A més, coincideixen en el temps en el mateix mercat final compartint pressupost i pla de negoci. Gràcies al grup exportador comparteixen costos i risc.

 

Quins avantatges ofereix?

Els avantatges són múltiples i convé tenir-les present: un grup exportador permet compartir l’experiència amb altres empreses del mateix sector amb les quals empatitzar a nivell de necessitats i problemàtiques, reduir els costos de la prospecció internacional, augmentar les economies d’escala, reforçar l’oferta, aconseguir un major impacte sobre el canal i reduir el cost en RRHH.

 

Tenen alguns desavantatges?

Com qualsevol altra decisió que prenguem, per positiva que sigui, també comportarà alguns desavantatges. En aquest cas hauríem de destacar la pèrdua d’autonomia, i les tensions derivades de les diferents concepcions de negoci, imatge d’empresa i ritmes de treball.