El sector cosmètic a Espanya està en constant creixement des de fa alguns anys. L’interès per la cura de la pell i el cabell, a més de la perfumeria i el maquillatge no deixa de créixer a tot el món, i a aquesta realitat no escapa Espanya, on el sector cosmètic comença a acumular anys de creixement sostingut.

 
El mercat mundial de cosmètics va estar valorat en 461,6 mil milions d’euros en 2017 i d’acordaamb un estudi publicat durant el primer trimestre de 2018, s’estima que el sector cosmètic a Espanya creixi un 7,14% interanual fins a 2023. Això situaria al sector cosmètic en els 710,5 mil de milions d’euros.


Uns guanys astronòmics de les quals el sector cosmètic a Espanya seria partícep com un dels 10 primers exportadors mundials de perfums i cosmètics


En creixement constant

No seria una exageració considerar que per al sector comsètic a Espanya, la crisi ja està més que superada. Després de la important caiguda que va experimentar en 2008 el sector va començar a recuperar-se. 


En l’exercici 2017 va haver-hi un creixement de 2,2% respecte a 2016, amb un valor de mercat de 4.271 milions d’euros. D’acord amb el clúster espanyol Beauty, el creixement per a 2018 seria d’un 2-3% addicional. Si bé hi ha un alentiment de la taxa de creixement, segueix la tendència a l’alça


Els productes per a la cura de la pell representen el segment més important del sector en la península ibèrica, amb un 28,1% de les vendes. Li segueixen els productes de condícia (25,3%), perfums i fragàncies (18,8%), productes per al cabell (18,3%) i la cosmètica decorativa (9,5%).

 
La salut del sector a Espanya coincideix amb les projeccions i tendències internacionals. El desig d’homes i dones per cuidar més la seva aparença, preservant una aparença més juvenil, és un factor important d’acord a la recerca de Orbis Research citada per Reuters en 2018.


Per a Espanya el sector cosmètic també és una font important d’ocupacions amb més de 35 mil ocupacions directes i un estimat de 200 mil ocupacions indirectes. 

Exportacions a l’alça

En relació a les exportacions del sector comètic a Espanya, que són el nostre principal interès, les perspectives del sector cosmètic són molt positives. Casos com el creixement accelerat de les exportacions cap al mercat xinès són prova fefaent d’això. 

A la fi de 2018 es va reportar que les exportacions al gegant asiàtic havien crescut un 267% en un any. Encara que la quota de mercat espanyola és encara petita en comparació França, Corea del Sud i el Japó, el creixement està molt per sobre del d’aquests països. 


Pel que fa a les últimes xifres disponibles, les exportacions van créixer un 11,5% en 2017, per a situar-se en 3.508 milions d’euros. Més del 50% d’aquestes exportacions és dins de la Unió Europea amb Portugal, França i Alemanya com a principals mercats. Les principals destinacions no comunitaris són els Estats Units, Emirats Àrabs, Hong Kong, Mèxic, Rússia, Xile i el Marroc. 


L’anàlisi de la balança comercial d’Espanya que vam publcar recentment situa al sector com el 12 en exportacions i 18 en importacions, inclinant-se el volum de negoci en favor de la indústria espanyola. 


Altres links d’interès:

El secret de l’economia de la Xina

El mercat gastronòmic a França

Acompanyem a 4 dels nostres clients a Alimentaria 2018

La indústria del formatge a Espanya

Com afectarà el Brexit a Espanya?