Després de l’ajornament de la votació i les declaracions de Theresa May, el Brexit torna a l’actualitat i renova les incerteses que porta sembrant des de l’inici del procés britànic de desvinculació amb la Unió Europa, deixant aquesta sensació d’inestabilitat, també a Espanya on el Brexit afectarà de diferents maneres que avui analitzem.

 

Per què i com afectarà el Brexit a Espanya

Lluny de ser un problema aliè a la nostra societat i als nostres negocis, el Brexit suposa un repte també per a Espanya i per a tota la Unió Europea que s’ha vist afectada des de l’inici del procés sofrint caigudes en la borsa, inestabilitat política i econòmica en les dates properes al referèndum o baixades en l’IBEX.

Referent al cas espanyol concret la situació té una influència molt més directa sumada a les relacions comercials que existeixen entre tots els països de la Unió Europea, ja que el nostre país acull a molts ciutadans britànics i viceversa a més de tenir sòlides relacions mercantils especialment en indústries com l’aeronàutica, farmacèutica, automobilística o alimentària.

Les inversions: la primera preocupació

En els últims anys Espanya ha sofert una sèrie d’alts i baixos econòmics a causa de la crisi i ha remuntat gràcies a les inversions d’altres països europeus entre altres coses, sent el Regne Unit el cinquè país amb major volum d’inversió i sumant 63.000 milions d’euros gastats en els últims 11 anys, operacions facilitades per les condicions especials entre països de la Unió Europea.

Aquestes xifres que beneficien al nostre país especialment en moments de feblesa econòmica, i cauran contundentment quan el Brexit es materialitzi posat que les facilitats d’inversió que atorguen les condicions especials entre els països de la Unió Europea deixaran d’aplicar-se.

El turisme i el sector de l’immoble, dos grans afectats del Brexit

Un dels punts forts a nivell econòmic i comercial del nostre país és el sector del turisme, ja que som un de les destinacions favorites pel nostre clima mediterrani i cultura gastronòmica, sent el Regne Unit un dels majors exportadors de turistes per a Espanya això podria canviar després del Brexit per la suma de dificultats i la instal·lació de duanes.

I de la mateixa manera que el turisme és una important font d’ocupació i economia per a Espanya, els negocis immobiliaris mouen una gran quantitat de mercat entre els països propers que decideixen invertir en segons habitatges o es traslladen al nostre país; en aquest cas els britànics són els estrangers que més habitatges adquireixen a Espanya.

 

Gibraltar i la vida quotidiana

Altra de les claus de la nostra relació amb el Regne Unit que ha donat molt que parlar i ha estat protagonista de diferents negociacions relatives al Brexit és Gibraltar, ja que multitud d’espanyols treballen en aquesta àrea cada dia i viceversa com si fos una extensió més del nostre territori gràcies a les facilitats de mobilitat entre els països de la Unió Europea.

La situació de Gibraltar és de les que més preocupen a Espanya en referència a tot el procés del Brexit, ja que existeix una relació espacialment estreny per la proximitat geogràfica i pel trànsit diari a través d’aquestes fronteres, un assumpte complicat si la resolució no resulta ben lligada entre els dos països.

 

Altres links d’interès:

El mercat gastronòmic a França

El sector del packaging a França

El mercat de les TIC a França

Oportunitats de negoci en el sector de la decoració d’interiors

El mercat francès de la jardineria

L’exportació de l’objecte promocional a França

Mèxic ens ofereix noves oportunitats de negoci