Vins sense alcohol, vins Easy drinking, Spritzer en llauna, vins vegans o orgànics – totes aquestes són paraules clau rellevants en les últimes tendències mundials del vi. Mentre que el nombre general de consum de vi disminueix, el nombre de persones no bevedores, conscients del medi ambient i de la salut va en augment. Actualment, molts cellers s’han adaptat a aquests nous patrons i estan intercanviant les seves novetats a tot el món. En el curs d’aquest procés, les fires del vi s’han tornat cada vegada més valuoses, ja que són una excel·lent forma d’establir contactes, crear reconeixement de marca i detectar noves tendències.

 

Nous actors donen forma a la indústria del vi

França, Itàlia i Espanya han estat durant molt de temps actors reconeguts en la indústria del vi. En els últims anys, però, les tendències mundials del vi han canviat dràsticament: Països del “Nou Món”, com Xile, Austràlia, Sud-àfrica i l’Argentina, han pujat a les primeres posicions. No obstant això, és la Xina la que més s’ha desenvolupat, no només en termes de producció sinó també de consum. I la tendència és a punt de continuar. Aquest país és el major importador de vi del món i la seva creixent base de consumidors el converteix en un lloc atractiu per als productors. També les fires s’han adaptat a aquest canvi en la indústria i a més de les fires més importants d’Europa, també altres continents com Àsia i Amèrica es tornen cada vegada més interessants i interessats en acollir esdeveniments comercials.

 

Les principals fires de vinicultura on trobar les tendències mundials del vi són:

Vinitaly, Itàlia

Itàlia no només és el país que produeix les majors quantitats de vi, sinó també l’amfitrió de la major fira del vi del món: Vinitaly reuneix més de 4.000 expositors i 128.000 visitants de 143 països (2018) i té lloc un cop l’any a Verona, Itàlia. La propera oportunitat perquè els convidats participin en conferències, tallers, degustacions i altres esdeveniments és del 7 al 10 d’abril de el 2019.

 

ProWein, Alemanya

ProWein, la major fira del vi d’Alemanya, també té la reputació de ser un dels esdeveniments de networking més importants del món. És el punt de trobada número 1 per als professionals de la viticultura, la producció, el comerç i la gastronomia i on s’exposen les tendències mundials del vi En 2018, 6.681 expositors van presentar els seus vins a més de 60.000 visitants. A hores d’ara, la fira s’ha expandit a nivell mundial i els experts de la indústria del vi poden visitar ProWine la Xina a Xangai (13-15 de novembre de 2019) o ProWine Àsia, ja sigui a Hong Kong (7-10 de maig de 2019) o a Singapur (2020). A Europa, la propera edició tindrà lloc del 17 al 19 de març de 2019 a Düsseldorf.

 

Vinexpo, França

Des de 1981, Vinexpo s’ha connectat a experts de la indústria vitivinícola per impulsar les vendes i estimular el mercat. Celebrat a Bordeus (13-16 de maig de 2019), Hong Kong, Tòquio, Miami i París (2020), és l’únic esdeveniment comercial del sector de vins i begudes espirituoses que se celebra en els tres continents amb major índex de consum. El nou format “Vinexpo Explorer” és un esdeveniment exclusiu per promocionar una regió específica amb alt potencial cada any.

 

ExpoVinis, Brasil

La major fira de vins de Sud-amèrica, ExpoVinis, té lloc a São Paulo, Brasil, i és sovint el punt d’entrada al mercat per als productors de vi de l’estranger. Diversos països d’Amèrica del Sud, com Xile i l’Argentina, compten per al Nou Món en vins, pel que la seva importància no ha de ser subestimada. La propera edició tindrà lloc de l’11 al 14 de juny de el 2019.

 

Àsia

A més de ProWine i Vinexpo, també la Hong Kong International Wine & Spirits Fair (HKTDC) podria ser interessant per als coneixedors del sector. La HKTDC és una de les fires més influents del sector vitivinícola asiàtic que va reunir a 2017 a prop de 20.000 compradors professionals i molts més visitants públics. Quantes persones s’uniran a la fira del 7 al 9 de novembre de 2019?

 

Good Food & Wine Show, Austràlia

Diverses vegades a l’any, el Good Food & Wine Show pot ser visitat a Austràlia. Melbourne, Sydney, Perth i Brisbane obren les seves portes per mostrar les últimes tendències de la indústria del vi.

 

Altres enllaços d’interès:

Vinisud y Vinovision 2019, dues grans fires del sector del vi a França

Vinisud 2018, la fira francesa dels vins de la Mediterrània

Cas d’èxit: Singular exporta els seus destil·lats gràcies a la seva presència a Alimentaria 2018

El mercat dels vins ecològics a França

Visitem el Forum Gastronòmic de Girona 2017