Comptem amb relacions molt sòlides en aquest mercat per les múltiples possibilitats de negoci que ens ofereix Mèxic. Mèxic és la primera economia d’Hispanoamericana, compte amb una posició geo-estratègica interessantíssima que ho converteix en porta d’entrada a dues zones econòmiques de gran nivell com són: USA i Canadà (TLCAN), en el nord i els països de parla hispana, al sud. I amb tots ells té tractats de lliure comerç molt avantatjosos per a les nostres exportacions.

 

Característiques del mercat mexicà

Mèxic és un país centre-americà, de parla hispana, de gran mida i amb una població de 127 milions d’habitants, de la qual el 80% viu a les ciutats i el 20% restant a les zones rurals. Hi ha un 20% de la població que viu sota el llindar de la pobresa, prop d’un 60% de la població viu en condicions de precarietat i només el 30% de la població viu veient créixer el seu poder adquisitiu. És una població molt jove (mitjana entorn dels 26 anys) i amb un fort mestissatge indígena-espanyol (60%).

La seva capital, Ciutat de Mèxic és una metròpolis de 20 milions d’habitants, seguida de Guadalajara i Monterrey amb prop de 5 milions d’habitants, o Pobla i Toluca amb 2 milions cadascuna.

El consum de la població està fortament dominat pels hàbits nord-americans. Els mexicans són fidels a les marques i estan fortament marcats tant per la qualitat com pel preu.

 

Els aranzels d’entrada

Per aquells països que no compten amb cap acord de lliure comerç amb Mèxic els aranzels del sector industrial solen estar en la línia del 10%-20%, podent arribar en ocasions especials al 35%.

Mèxic va signar un acord de lliure comerç amb la Unió Europea al 2000 i des del 2007 tots els productes industrials estan lliures d’aranzel. S’està estudiant, a més, d’ampliar la rebaixa d’aranzels als productes agroalimentaris.

Mèxic compta amb un organisme dinamitzador de les seves exportacions i inversions com és ProMèxic. Aquest organisme recull tota la informació en relació a les importacions i exportacions, aranzels i normatives. És també el promotor de les participacions agrupades dels expositors mexicans a les fires internacionals.

Existeix la Guia d’Importació consultable des de la web de les Aduanes de Mèxic, amb àmplia informació sobre temes de gestió de duanes, autoritzacions, tràmits i importacions temporals.

http://www.sat.gob.mx/aduanas/importando_exportando/  i seleccionar: guia d’importació

 

Què podem exportar a Mèxic?

Exportar a Mèxic per a les empreses espanyoles és una gran oportunitat de negocis ja que no tenim la barrera idiomàtica i els productes arribats d’Espanya gaudeixen d’una bona reputació en termes de qualitat i acceptació. L’afinitat cultural ens permet crear relacions comercials de confiança més sòlides i ràpides.

 

Tradicionalment venim exportant des d’Espanya:

– equips, peces i components per l’automoció
– instal·lacions i maquinària de generació d’energia
– aeronaus
– moda femenina
– automòbils
– productes siderúrgics

 

Les noves oportunitats de negoci es troben entre els següents sectors, amb força demanda:

– Infraestructures
– Transport
– Telecomunicacions
– Energia, sobretot els sectors eòlic i solar
– Indústria Connectada 4.0
– Sistemes per a inspecció de qualitat
– Ciberseguretat
– Electrònica
– Construcció

 

Altres links d’interès

El sector del packaging a França

El mercat de les TIC a França

L’exportació de l’objecte promocional a França

El mercat francès de la jardineria

Oportunitats de negoci en el sector de la decoració d’interiors

L’exportació del sector decoració a França

Els productes ecològics a França

El mercat dels vins ecològics a França