Espanya és un país amb una gran trajectòria gastronòmica en general i en la indústria del formatge en particular, gràcies a la tradició ramadera que es va estendre durant segles i que converteix els productes formatgers artesans espanyols en unes excel·lents proposades culinàries, alguna cosa que es porta a una de les millors categories quan es tracta de productes amb Denominació d’Origen Protegida. L’exportació de la indústria del formatge a Espanya creix any rere any donant a conèixer els nostres millors formatges en els mercats internacionals. L’exportació és una nova forma de comercialitzar els nostres formatges i ja molts fabricants veuen aquesta opció com una forma molt vàlida de creixements de les seves vendes. Però com tota exportació requereix de productes de qualitat, i en aquest cas res millor que les DOP per a donar prestigi a la nostra indústria del formatge. Coneixerem les més importants.La indústria del formatge a Espanya mostra els seus millors DOP


El formatge de Cabrales, un clàssic de la indústria del formatge a Espanya i la qualitat Asturiana

Si parlem de la important indústria del formatge a Espanya és impensable no començar per un dels més populars productes amb Denominació d’Origen Protegida com és l’inconfusible formatge de Cabrales, obtingut de la llet de vaques, ovelles i cabres pertanyents als ramats registrats en la D.O.P. Cabrales amb el seu inconfusible aspecte blavós i la característica olor que emana.

El formatge d’aquest poble asturià és un dels més intensos del mercat espanyol i es distingeix per la seva forma cilíndrica amb cares planes, la seva altura de 7 i 15 cm, la seva escorça natural, tova i prima a causa de la maduració en coves naturals amb una humitat elevada; altres D.O.P asturianes són Gamoneu, Afuega´l Pitu Casín. Orient mitjà ja menja formatge de cabrales i Afuerga’l pitu: Aràbia Saudi, Dubai, Líban i Jordània els mercats triats.

El formatge Idiazábal  i els formatges del nord, de gran importància dins la indústria del formatge a Espanya

El producte lacti per a elaborar el formatge amb Denominació d’Origen Idiazábal procedeix de les ovelles de raça Latxa, un animal petit i rústic característic d’aquesta zona del País Basc que produeix una llet d’altíssima qualitat i que atorga el merescut prestigi a una altra de les importants marques de la indústria formatgera d’Espanya.

Una de les principals característiques d’aquest formatge és que és de llet crua, està curat com a mínim un període de 2 mesos, la seva grandària és petita o mitjana, és de coagulació enzimàtica, és un formatge no cuit, està premsat amb pasta dura i es pot trobar en el mercat fumat o sense fumar; altres importants formatge de la zona del Cantàbric amb D.O.P són Picón Bejes o Camerano.

Els formatges gallecs i l’inconfusible formatge de Tetilla, abanderats de la indústria del formatge a Espanya

Un element imprescindible dins de la gastronomia gallega és el formatge amb Denominació d’Origen Formatge Tetilla, elaborat amb llet de vaca de les races Frisona, Marró Alpina i Rossa Gallega és un dels més representatius de la zona i destaca per la seva forma, que recorda en si mateixa a una mama, d’aquí el seu nom.

Per a oferir la Denominació d’Origen de Formatge de Tetilla tant les vaques com tot el seu procés han d’atendre una sèrie de qualitats detallades, que van des del tipus de munyiment dels animals en les condicions d’higiene necessàries fins a les temperatures de la seva elaboració i conservació; altres importants formatges de la zona amb D.O.P. són ArzúaCebreiro. L’exportació dels formatges gallecs creix 4 vegades més que l’exportació de la resta de formatges de la Península. Els seus mercats objectius per excel·lència són: els Estats Units, Àsia i Europa.


El famós formatge Manxec i els formatges del sud, altres referents de la indústria del formatge a Espanya

Es denomina formatge Manxec al qual està elaborat a la comarca de La Manxa a partir de llet d’ovelles de raça manxega amb un període de maduració d’uns 70 dies com a mínim, es realitza amb llet d’ovella pasteuritzada i si és de tipus artesà sense pasteuritzar, totes extretes de les ramaderies registrades en la Denominació d’Origen Formatge Manxec.

En la zona mediterrània també es troben grans formatges amb Denominació d’Origen com els deliciosos formatges de Múrcia i Murcia al Vi elaborats amb cabres de raça murciana, el formatge Palmero amb origen a Canàries o el formatge Ibores elaborat amb cabres de les races Serranes, Veratas o Retintas alimentades en els boscos mediterranis. Són, amb molta diferència, els formatges espanyols més exportats i més coneguts fora de les nostres fronteres.

Altres links d’interès:

El secret de l’economia de la Xina

Les tendències mundials del vi i les seves fires

El mercat gastronòmic a França

Arriba una nova edició de Sial Paris

Vinisud y Vinovision 2019, dues grans fires del sector del vi a França

El mercat dels vins ecològics a França

Cas d’èxit: La Cuina de la Iaia exporta les seves croquetes gourmet

Cas d’èxit: Singular exporta els seus destil·lats gràcies a la seva presència a Alimentaria 2018