Espanya és una de les economies més grans del món i, també, un dels països més actius en l’econòmic a la Unió Europea. Des de l’obertura de les fronteres i la inclusió del nostre país en el mercat comú, el volum del comerç internacional no ha fet més que créixer. La balança comercial d’Espanya.

exports-imports Spain 2018 - Barcelona Export


Les exportacions i les importancies a Espanya han crescut substancialment al llarg de les últimes dècades fins a fer que la nostra economia estigui totalment immersa en el que s’ha vingut a dir la globalització: un sistema de relacions internacionals i econòmiques d’interdependència en la qual el comerç de béns i serveis juga un rol fonamental. La balança comercial d’Espanya és el document comptable que recopila totes aquestes relacions d’intercanvi. I ha estat tradicionalment negativa, és a dir, importem més del que exportem.

Però què és el que més compra Espanya? I el que més ven? En general existeixen moltes concepcions errònies sobre la balança comercial d’Espanya. En aquest article ens hem proposat fer una llista de quines són les claus del que més es ven i el que més es compra a Espanya i veure quins són els sectors econòmics més dinàmics.


Què ven Espanya?

Durant la crisi, el sector de les exportacions va ser un dels més eficients ja que va aconseguir créixer quan pràcticament la resta de l’economia estava en recessió. Així, les exportacions d’Espanya són molt importants. Una ràpida anàlisi a la balança comercial espanyola ens ensenya que les exportacions estan en plena expansió, sent Itàlia, Alemanya i França les principals destinacions d’aquestes.


Tots els sectors de l’economia incrementen les seves exportacions durant els últims anys, a excepció del sector de l’automòbil. A més, si observem de prop la balança comercial d’Espanya veurem que és precisament el sector de les fruites i verdures el més dinàmic i el que lidera les exportacions com a conseqüència de la bona qualitat i el bon preu dels productes alimentosos espanyols. Altres productes que gaudeixen d’una forta demanda internacional són el vi, l’oli d’oliva i els productes alimentaris gurmet.


També destaquen els béns d’equip. Entrarien en aquesta categoria tots els materials necessaris per a construir carreteres, bucs i maquinària pesada de tota índole. En aquest sector s’ha crescut molt. D’igual manera, succeeix alguna cosa semblança amb el sector dels productes químics, un dels més dinàmics durant la crisi. El sector de l’automoció i els sectors afins a aquest també ha experimentat un creixement important. Tots ells tenen un pes important en la balança comercial d’Espanya.

Finalment, uns altres dels sectors més forts econòmicament d’Espanya és la indústria tèxtil, el calçat i les joguines. Aquests tres sectors són responsables de moltíssimes de les exportacions que podem observar en la balança comercial espanyola i contribueixen decisivament a l’expansió econòmica internacional del nostre país.

Altres links d’interès:

Com afectarà el Brexit a Espanya?

10 raons per formar-te en l’exportació

El secret de l’economia de la Xina

Acompanyem a 4 dels nostres clients a Alimentaria 2018

El mercat gastronòmic a França